De-a lungul timpului am incercat sa va dezvalui acele indicii ce v-ar ajuta sa vedeti prin hatisul declaratiilor de marketing , care ar fi caracteristicile principale ale unui bun espressor.
Ei bine, totusi sa ridicam steguletul alb in aceasta ofensiva, si haideti sa cunoastem un brand ce e sinonim cu notiunea de espressor.
Gaggia este poate cel mai cunoscut producator de espressoare din lume. Daca va intrebati cine a inventat minunatia asta de masinarie care face cafea doar in cateva secunde, atunci aflati ca raspunsul este legat direct de acest nume. Vreme de 70 de ani Gaggia spune o poveste prin produsele sale imbinand tehnologia cu desingnul special italianesc. In 1938, Achile Gaggia are intuitia genioasa de a crea un mecanism care sa permita utilizarea unei pompe de presiune de 15 bari. Apa este impinsa cu forta prin doza de cafea macinata, si astfel se extrage toata savoarea si aroma, creand acea binecunoscuta crema bogata, specifica unui espresso veritabil al zilelor noastre. Asadar, masina moderna de cafea se naste odata cu depunerea de catre Achile Gaggia, in 5 septembrie 1938, a patentului cu numarul 365726.
Cu toate astea, adevarata revolutie incepe de abia in 1948, cand Achile Gaggia reuseste sa perfectioneze metoda de preparare a cafelei. Sloganul atunci la moda : Espresso in doar 15 secunde!’
Din acel moment espressoarele Gaggia cuceresc barurile din intreaga lume. Gaggia devine o moda, espressorele completand imaginea stilului de viata a anilor 50.
Achile Gaggia isi concetreaza apoi eforturile in dezvoltarea unui aparat de cafea dedicat segmentului de home useri. Pentru prima data in istorie, iubitorii de cafea se pot bucura si acasa de savoarea unui espresso veritabil, asa cum se serveste numai intr-o cafenea.
In 1952 Gaggia pune in practica prima tentativa de a realiza un espressor de casa produs la scara industriala. Rezultatea sunt mai mult decat incurajatoare, si astfel Gaggia trimite in productie primul espressor dedicat exclusiv utilizatorilor casnici. Recunoasteti numele nu-i asa ? - Gaggia Baby.
Evolutia espressoarelor nu se opreste aici. Saeco intra in competitie si inventeaza automatul de cafea cu rasnita incorporata. Si de aici totul va e cunoscut… espressoare cu capsule, espressoare automatic cappuccino.
Titanii espressoarelor: Gaggia si Saeco cuceresc piata cu piata, prin produsele lor de o calitate deosebita.
In cateva cuvinte, cum recunosti un espressor Gaggia:
• presiunea pompa 15 bari, Gaggia nu va face niciodata compromisului „espressorului” fara pompa
• greutatea cupei (materiale din care sunt facute -manerul, cupa)
• etansarea perfecta a cupei prin presarea sitei.
Specialistii considera espressorul cu cupa Gaggia copia fidela, in miniatura a espressorului de bar.