sâmbătă, 24 aprilie 2010

Sa cumpar sau sa inchiriez?

Intotdeauna i-am privit cu o oarecare curiozitate pe oamenii de la achizitii. Sa va explic. In primul rand ma surprinde placut timpul alocat pentru studierea pietii unui produs de catre cei angajati intr-o achizitie. Nu de putine ori am avut surpriza sa gasesc de partea cealalta a telefonului adevarati cunoscatori ai aparatelor de cafea. Si nu pentru ca ar fi avut privilegiul de a detine deja unul si ar fi astfel familiarizati, ci doar pentru ca, precum niste elevi constiinciosi au invatat tot ce se putea gasi pe internet legat de un espressor, urmarind parca achizitia perfecta. Si de ce n-ar fi asa? Responsabilitatea e mare, trebuie sa gasesti raportul pret calitate corespunzator cerintelor companiei. Sau mai mult trebuie sa fi foarte atent la dorintele exprimate de catre colegi. Da! „Colegii” sunt in realitate clientii interni ai departamentului de achizitie, si exigenta lor reprezinta nota corecta a actiunii desfasurate.

Dar exista o problema la care oamenii de achizitie gasesc dificil raspunsul. „Sa cumparam un aparat sau sa inchiriem?” Aici apar deciziile ce risca in timp sa aduca insatisfactie. De ce? Raspunsul este simplu: fiecare solutie aleasa declanseaza probleme si costuri ascunse.

Si atunci haideti sa facem o comparatie reala a celor doua situatii: achizitie sau inchiriere, pentru ca atunci cand va mai confruntati cu aceasta dilema sa alegeti in cunostinta de cauza.

Inchiriere aparat- si am sa iau in considerare sistemul de gestiune ce e la moda acum, si anume inchiriere aparat cu capsule Lavazza
Avantaje:
-Investie initiala zero, beneficiati de un aparat gratuit din partea prestatorului de servicii
-Brand de calitate in ceea ce priveste cafeaua- iar Lavazza are de departe cel mai puternic sistem de vanzatori in piata
-Nu va mai bateti capul cu problemele tehnice ale aparatului. Aici am sa fac o mica mentiune, un aparat nou nout nu prea genereaza probleme, si pe deasupra chiar sunt foarte simplu de utilizat. Dar din pacate firmele de gestiune din motive legate de costuri nu prea introduc aparate noi in locatii. Asa ca….
Dezavantaje:
-Pret pe ceasca de cafea ridicat. Sa facem un mic exercitiu: in sistemul de gestiune pretul pe portia de cafea in general se incadreaza in intervalul- 1,5 ron- 1,8 ron. Daca ati cumpara Dvs un aparat de cafea automat pret pe portia de cafea poate varia intre 0,4 ron-0,7 ron.
-Gama restransa.Un aparat de capsule este in mod special creat sa mearga doar pe un singur brand. Dealul este legat de vanzarea directa a unui singur brand de cafea.

Concluzie: Acest sistem este ideal pt birourile mici si medii cu un consum mediu de 100-400 de capsule pe luna.

Achizitie aparat- si aici am sa iau in considerare automatele de cafea, aparate ce au rasnita incorporata.
Avantaje:
-Gama larga de branduri. Odata achizitionat puteti sa incercati toate brandurile din piata de cafea, de la cele ieftine 30 Ron/kg pana la cele scumpe 150 Ron/kg.
-Diverse reglaje: gramaj pe portia de cafea, grad de rasnire, sistem SBS- plus de aroma etc
-Pretul mic pe portia de cafea, exact ce explicam mai sus. Pretul mediu al unei cafele poate ajunge la 0,6 Ron, jumatate din pretul unei cafele „din sistemul prin inchiriere”
Dezavantaje:
-Pretul ridicat al unui automat de cafea. Bugetul pleca de la minim 1200 Ron si in functie de numarul de cafele pe zi se recomanda un anumit aparat de cafea.

Concluzie: de preferat achizitionarea unui aparat pentru acele birouri ce depasesc 15-20 de cafele pe zi. In timp investitia unui automat de cafea se estompeaza datorita castigului realizat din diferenta de pret la cafea.